Samen leren is leuk!

Ouders zijn belangrijk:


Als ouder wilt u natuurlijk het allerbeste voor uw kind(eren). U wilt dat het met plezier naar school gaat en genoeg vriendjes en vriendinnetjes in de klas heeft. Wij hopen dat u het daarnaast ook belangrijk vindt dat uw kind tijdens zijn/haar basisschoolperiode zoveel mogelijk leert. U kunt daarbij een goede steun zijn voor uw kind(eren).

Kinderen met goede leerprestaties blijken opvallend vaak ouders te hebben die zich betrokken voelen bij de school en het leren van hun zoon of dochter. Ook uw kind zal mogelijk beter leren als ú het laat merken dat u leren en school belangrijk vindt. U kunt uw kind geweldig stimuleren en leren tot iets leuks maken voor het hele gezin!

Wist u dat thuis- en gezinsfactoren 49% invloed hebben op het leren lezen en rekenen van kinderen?

Tips: LEZEN MET KINDEREN
Klik hier om het document te downloaden

Wat kunt u verder thuis doen?

Enkele algemene tips om het leervermogen van uw kind te vergroten:
 1. Geef uw kind energie!
  Leren kost energie. Voor uw kind is de schooldag minstens net zo intensief als een werkdag is voor een volwassene. U begrijpt dat het belangrijk is dat uw kind voldoende rust krijgt. Enkele tips om uw kind die rust te bieden zijn:
  - Zorg dat uw kind op tijd naar bed gaat en voldoende slaapt.
  - Neem iedere dag voldoende tijd voor uw kind. Kinderen die thuis hun verhalen en emoties kwijt kunnen spelen en leren beter!
  - geef uw kind op vaste tijden goed te eten en neem daar ook de tijd voor! Het is immers bewezen dat kinderen minder lekker in hun vel zitten en minder goed presteren als zij te snel of niet ontbijten!
  - zorg dat uw kind kind kan zijn! Te veel schoolwerk thuis is niet goed voor de prestaties! Buitenspelen en sporten zijn minstens zo belangrijk. Net als volwassenen hebben kinderen ook vrije tijd, ontspanning en vakantie nodig om bij te tanken.
 2. Toon belangstelling!
  - Vraag dagelijks hoe het op school was en wat er is gedaan. Neem geen genoegen met antwoorden als 'goed' en 'niks', maar vraag door. Laat merken dat u het belangrijk vindt wat er op school gebeurt!
  - Toon belangstelling in de school. Kom uw kind, ook de bovenbouwer, regelmatig ophalen op school. Uw kind vindt deze aandacht zeker weten héél fijn.
  - Moedig uw kind aan! Het is bewezen dat kinderen beter kunnen werken als zij door hun ouders worden aangemoedigd en gestimuleerd!
 3. Maak samen het huiswerk!
  Samen leren is leuker dan alleen! Daarnaast is het huiswerk op de basisschool een goede manier om uw kind alvast te laten wennen aan het huiswerk in het voortgezet onderwijs. U kunt uw kind helpen met de lastige vragen, het vragen het huiswerk eens aan u uit te leggen, het voorbereiden van een boekenkring of spreekbeurt begeleiden, enz. Wedden dat uw kind deze aandacht waardeert? U geeft zo tevens het signaal dat ook u het belangrijk vindt dat de opdrachten worden gemaakt.

  Het is wel belangrijk dat u thuis de dingen op dezelfde manier aanpakt als de school. Zorg dat u bij twijfel op de hoogte wordt gesteld door de leerkracht!
 4. Leren doe je overal!
  Wat kinderen op school leren krijgt vaak in het echte leven pas betekenis. Het kind leert op school lezen en brengt dit in de praktijk aan de keukentafel, wanneer het de achterkant van een pak hagelslag leest. Op school leren we uw kind wegen, maar de echte betekenis krijgt het pas als u samen met uw kind die cake gaat bakken waarvoor het de kennis nodig heeft!
  U als ouder bent de schakel die de kinderen op dit soort relevante momenten kunt laten leren door het simpelweg te stimuleren. Momenten waarop dit mogelijk is zijn bijvoorbeeld:
  - Tijdens het koken; ('Vul jij de maatbeker even?')
  - In de supermarkt; ('Weeg jij even anderhalve kilo appels af?')
  - In de auto; ('Wat betekent dat verkeersbord eigenlijk?')
  - Voor de vakantie; ('Zullen we samen eens kijken hoe we eigenlijk moeten rijden?')
  - In de winkel; ('Ik heb maar €10,= bij me, is dat wel genoeg?')
  - Bij iemand op visite die veel weet van ........ ('Vraag ... dat maar eens!')

  Het is belangrijk om uw kind aan te leren dat leren geen competitie is. Het is niet belangrijk om degene te worden die het meeste weet. Het is veel belangrijker dat uw kind trots kan en mag zijn op alles wat het wél weet en kent! Leg daar dan ook de nadruk op!
 5. Zorg voor een goed contact met school!
  Zowel de school als u hebben het beste met uw kind voor. Samen werken we aan de ontwikkeling van uw kind. Als ouder mag u bepaalde dingen verwachten van school, maar ook wij verwachten dingen van u als ouder. Door deze afspraken helder in beeld te hebben ontstaat er een team dat samen werkt aan de toekomst van uw kind!

  - Zorg dat uw kind weet dat ú school serieus neemt!
  Praat altijd respectvol over school en de leerkrachten in het bijzijn van uw kind. Bent u ergens ontevreden over, bespreek dat dan met de leerkracht of de directeur, zodat zaken kunnen worden opgelost. Uw kind kan hier waarschijnlijk weinig aan doen.......

  - Spreek verwachtingen uit!
  Zeg wat u van de school verwacht. Door dit te communiceren voorkomt u dat u wellicht verwachtingen heeft die de school nooit kan waarmaken. Door hierover in gesprek te gaan worden op voorhand teleurstellingen voorkomen.

  - Toon betrokkenheid bij de school!
  Heeft u een keer tijd, aarzel dan niet om eens te helpen bij een activiteit op school. Ook door het bezoeken van de oudergesprekken laat u zien dat u geïnteresseerd bent in de gang van zaken op school en het leren van uw kind. Ook dit heeft een positieve uitwerking op het leren.
 6. Wissel informatie over uw kind uit!
  U brengt veel tijd door met uw kind. Daardoor vallen u misschien meer, eerder en andere dingen op. Door deze informatie en adviezen met school te delen, krijgt uw kind optimale kansen om te leren.
Door het opvolgen van deze algemene tips helpt u thuis om de prestaties van uw kind op school te verbeteren!

Bron: Cijvat, I. en Gelderblom, G. en Vries de, P., ''Leren doen we samen'', CPS onderwijsontwikkeling en advies (Amersfoort 2009)